Research Match

Allt inom hälsa, kost och välmående

2 anledningar till varför du bör dricka mycket vatten

Människokroppen består till 60 procent av vatten. Denna vätska reglerar temperaturen, smörjer lederna och transporterar näringsämnen till cellerna i hela kroppen.

Om vi inte dricker tillräckligt mycket vätska varje dag är det svårt för oss att hålla kroppen frisk och kry. Det är också väldigt lätt att bli uttorkad om vi inte dricker tillräckligt med vätska eller om vädret är mycket varmt eller kallt.

I denna text idag kommer vi titta lite närmare på vilka fördelar som finns med att dricka mycket vatten. Våra förhoppningar är att denna text kommer leda till att du också kommer börja dricka mera vatten.

Ta det inte till en överdrift

Innan vi sätter igång är det värt att först och främst poängtera att det heller inte är bra att hälla i sig kopiösa mängder vatten.

Det bästa sättet att veta när man ska dricka vatten är att lyssna på sin kropp och dricka rikligt med vätska när man känner att man behöver det. Om du svettas mycket under dagen behöver du till exempel mycket mer vätska än om du inte svettats alls.

1. Din kropp håller sig frisk

En av de största fördelarna med att dricka mycket med vatten är att du på så sätt kommer kunna hålla din kropp frisk. Om du ser till att din vätskebalans är bra minskar du risken avsevärt för att drabbas av vanliga infektioner som förkylning och influensa.

Detta beror på att den goda vätskebalansen stimulerar smörjningen av slemhinnorna i ditt andningssystem vilket gör det svårare för virus och bakterier att orsaka en infektion.

2. Din hud blir mjuk och smidig

Som du säkert minns består kroppen till cirka 60 procent av vatten. Om du inte ser till och dricker tillräckligt med vatten kommer kroppen hamna i obalans, eftersom cellerna uttorkas och så småningom dör.

Med för lite vatten i kroppen kommer din hud bli torr och rynkig. Så drick mycket vatten för att hålla din hud frisk.