Research Match

Allt inom hälsa, kost och välmående

Är kosttillskott något att ha?

Vikten av att äta en varierad och hälsosam kost kan inte nog betonas. Att äta bra kan göra underverk för ditt liv och minska risken för hjärtsjukdomar, stroke, cancer, diabetes med mera.

Det minskar också dina chanser att behöva ta kostsamma receptbelagda mediciner och läkemedel. Men innan du börjar på resan mot en god hälsa är det viktigt att veta vad som utgör en hälsosam kost – och vad en varierad kost bör innehålla.

Du har säkert hört talas om kosttillskott, och hur det kan kompletterar din vanliga kost för att ge dig extra näringsämnen. Är detta något att ha då? Sanningen är att det faktiskt finns många fördelar med att ta kosttillskott. I denna artikel kommer vi titta lite närmare på några utvalda kosttillskott och vilka fördelar som finns med respektive alternativ.

Innan vi sätter igång vill vi dock passa på och betona att man inte bör ersätta sin vanliga kost med kosttillskott. Detta är endast avsett att komplettera det vanliga kostintaget – inte att ersätta det.

Kalciumtillskott

Kalcium hjälper till att bygga starka ben och tänder, förbättrar blodcirkulationen och minskar risken för artrit.

Om du har brist på kalcium behöver du antingen äta mer mejeriprodukter eller börja äta kalciumtillskott, dessa tillskott konsumeras vanligtvis i tablettform.

Proteinpulver

Proteinpulver är precis som namnet antyder ett proteintillskott som kan tillsättas i mat eller dryck.

Detta tillskott är särskilt fördelaktigt för dig som tränar och vill bygga muskler eftersom du med hjälp av proteinpulvret lättare kan få i dig så pass mycket protein du behöver för att öka din muskelmassa.

D-vitamin

D-vitamin är ett kosttillskott som du kan få genom solexponering. Om du bor i ett område där det finns lite eller inget direkt solljus är det svårare att få tillräckligt med D-vitamin eftersom soltimmarna är få.

I det fallet kan ett tillskott som D-vitamin vara användbart. Detta kosttillskott bidrar till att öka dina energinivåer och minskar trötthet.