Research Match

Allt inom hälsa, kost och välmående

Är tobaksfritt snus mer hälsosamt än vanligt snus?

Många lockas numera till att börja snusa tobaksfritt eftersom det ses som ett hälsosammare alternativ till vanligt snus. Men är det verkligen så? Och vad mer är bra att känna till när det gäller tobaksfritt snus egentligen?

Tobaksfritt snus såsom Zyn innehåller ingen tobak. Istället kan dessa snuser innehålla exempelvis cellulosafibrer, och därefter har man smaksatt fibrerna och tillsatt nikotin. Sanningen gällande huruvida det tobaksfria snuset är hälsosammare än vanligt snus är att det faktiskt finns ett par olika små hälsofördelar med tobaksfritt snus.

Låt oss förklara!

En del av marknadsföringen

Tobaksfritt snus marknadsförs ofta som ett säkrare och hälsosammare alternativ till vanligt snus – och detta beror såklart på att tobaksfritt snus inte innehåller någon tobak. Och anledningen till varför det marknadsförs som ett bättre alternativ är för att det helt enkelt är så.

Det är alltså ett rent faktum att tobaksfritt snus är mer hälsosamt än vanligt snus. Visst är det så att även dessa produkter innehåller nikotin vilket är beroendeframkallande och inte särskilt bra – men med detta sagt så är de cellulosafibrer som finns i tobaksfritt snus mer hälsosamt än den tobak som finns i vanligt snus.

Som du säkert känner till så är tobak skadligt för din hälsa och har i vissa studier kopplats till ett antal olika former av cancer. Det innebär att om du letar efter ett aningen hälsosammare snusalternativ är det definitivt rätt att välja en tobaksfri produkt! Tänk bara på att det mest hälsosamma av allt är att avstå från att snusa helt och hållet. Det är också värt att poängtera att tobaksfritt snus, till skillnad från vanligt snus, inte missfärgar tänderna. Så i det avseendet är det också mycket bättre för dina tänder än vanligt snus.

Många som börjar snusa tobaksfritt

På grund av de små men tydliga hälsofördelar det finns med att snusa tobaksfritt snus har allt fler svenskar börjat snusa denna typ av snus.

Den målgrupp som sett en störst ökning när det kommer till tobaksfritt snus är kvinnor och yngre personer. Vad statistiken visar så är medelålders-män den målgrupp som är mest skeptiska till att börja snusa tobaksfritt snus.

Hur påverkas kroppen av nikotin?

Eftersom att tobaksfritt snus trots allt innehåller nikotin precis som vanligt snus kommer detta att påverka din kropp på samma sätt som vilket annat snus som helst. Och vi vet alla att nikotin är beroendeframkallande och har en påverkan på vår hälsa – men på vilket sätt påverkar nikotin hälsan?

Utöver att nikotin är väldigt beroendeframkallande är det också ett ämne som kan påverka kroppen negativt på olika sätt. Nikotin har till exempel visat sig ha följande negativa effekter:

  • Ökad hjärtfrekvens och blodtryck
  • Ökad ämnesomsättning
  • Försämrad kondition
  • Minskad aptit

Sammanfattningsvis 

Så är tobaksfritt snus mer hälsosamt än vanligt snus? Det korta svaret är, ja. Trots att skillnaden inte är särskilt stor så finns det ändå tydliga hälsofördelar med att börja snusa tobaksfritt snus framför vanligt snus.

Med det sagt är det naturligtvis så att det är bättre att inte snusa överhuvudtaget då man ändå ska vara medveten om att tobaksfritt snus kan påverka hälsan negativt. Vi vill därför uppmana dig att tänka efter en extra gång innan du börjar snusa.