Research Match

Allt inom hälsa, kost och välmående

Intressanta saker du inte visste om håravfall

Håravfall är ett mycket vanligt problem som drabbar både män och kvinnor. Det kan orsakas av stress, kost, genetik, sjukdomar eller mediciner.

Det råder inget tvivel om att håravfall kan vara väldigt psykiskt påfrestande. Men vad många människor inte inser är att det faktiskt finns sätt som man kan motverka håravfall.

Trots att väldigt många människor idag lider av håravfall upplever vi att gemene man inte har särskilt bra koll kring detta ämne. Därför kommer vi i denna artikel idag dela med oss av ett par olika intressanta saker kring just håravfall.

Håravfall är vanligare hos män.

Ja, det stämmer. Manligt håravfall är mycket mer vanligt än håravfall hos kvinnor. Det sker på grund av ökad känslighet för testosteron hos hårsäcken som så småningom går in i involution, vilket innebär att hårsäckarna tillbakabildas.

Håravfall hos män kan börja så tidigt som i åldern mellan 17-18 år, och nästan hälften av alla män kommer någon gång i deras livstid uppleva någon form av håravfall.

Är det möjligt att håret växer tillbaka?

Håravfall är en naturlig del av åldrandet och därför kommer håret med största sannolikhet heller inte att växa tillbaka när det väl har förlorats.

Men med det sagt är det alltid möjligt att göra hårtransplantationer som gör det möjligt för dig som tappar håret att få tillbaka det igen. Innan man börjar överväga detta alternativ är det dock bra att känna till att hårtransplantationer inte är särskilt billiga, och att det kommer ta omkring ett år innan du kommer kunna se det transplanterade håret växa på riktigt.

Hur märker man att man tappar hår?

Ett av de första tecknen på att du tappar hår är om håret börjar bli tunt. Ett tecken på detta är om din hårbotten börjar synas mer än tidigare.

Något annat som också är ett vanligt tecken är om du upplever att du tappar mer hår än vad du brukar göra. Det kan vara allt från tappar hårstrån i duschen eller att det ligger massor av hår på kudden efter du sovit.

Om du tappar håret är det viktigt att hålla reda på när det började hända. På så sätt kan du identifiera om det har skett några förändringar som kan orsaka ditt håravfall. Ju snabbare du börjar bekämpa håravfallet, desto större är sannolikheten att du får behålla ditt hår.