Research Match

Allt inom hälsa, kost och välmående

Varför blir vi deprimerade?

Vi blir alla ledsna ibland. Det är en normal känsla som kommer och går, och det i sig är egentligen inget konstigt. Men för vissa människor blir nedstämdhet något mer långvarigt. När den tar över våra liv, dvs när vi ständigt är ledsna, oroliga eller stressade , så kan det dags att vidta åtgärder.

Det finns många anledningar till att människor blir deprimerade, de kan ha drabbats av trauma eller missbruk, de kan ha en sjukdom i familjen, eller så kan de ha det svårt ekonomiskt, socialt eller mentalt. Oavsett vad orsaken till depression är för dig finns det sätt att hantera det och hitta lösningar så att du kan må bra igen.

Hur vet man om man är deprimerad?

Ja, hur vet man egentligen att man är deprimerad? Att bara vara lite ledsen eller nedstämd betyder inte att du är deprimerad. Många människor känner sig ledsen då och då, men vanligtvis går denna känsla över efter ett tag.

Om du däremot känt dig nedstämd och ledsen i veckor eller månader, och att dessa känslor påverkar ditt dagliga liv är risken större att du möjligtvis är deprimerad.

Några av de vanligaste symptomerna till depression är följande:

  • Oro, ångest och nedstämdhet.
  • Brist på glädje/intresse för sådant man brukar tycka om.
  • Dålig aptit.
  • Sömnproblem där man kan ha svårt att sova eller sover stora delar av dagen.
  • Trötthet, brist på energi.
  • Känsla av att vara värdelös.
  • Obefogade skuldkänslor. Ibland kan detta övergå till vanföreställningar.
  • Koncentrationssvårigheter.
  • Självhat och självmordstankar.

Hur blir man av med en depression?

Det finns en rad olika behandlingar för depression. Vilken behandling du väljer beror på vilken typ av depression du har och hur grov den är. Sjukdomen kan ibland gå över av sig själv om den är lindrig. Den kan trots en lindrig variant vara värt att söker hjälp ändå.

I svårare fall av depression kan både medicin och psykologisk terapi vara nödvändigt. Dessa används ofta tillsammans i sådana fall. På Kry.se kan du idag testa att göra ett självtest som kan ge dig en fingervisning om du visar tecken på att vara deprimerad eller inte. Men kom ihåg att det inte är ett hundraprocentigt test med ett garanterat rätt svar.